18 Mart 2017 Cumartesi

12 Hayvanlı Türk Takvimi

Her hakkı saklıdır.

Arthur Lumley Davids, 1832 tarihli "Türk Diliniŋ Grameri" adlı kitabınıŋ 37. sayfasında 12 hayvanlı Türk takvimine değiniyor. 


15 yorum:

  1. Elinize emeğinize sağlık öncelikle. Bugün Asya'da kullanılan hayvanlı takvimlerin kaynağı gerçekten biz miydik ? Bununla ilgili çalışmaları nereden bulabilirim acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oniki Hayvanlı Türk Takvimi - Prof. Dr. Osman Turan, ÖTÜKEN NEŞRİYAT
      On İki Hayvanlı Türk Takvimi - Edouard Chavannes, SELENGE YAYINLARI

      Sil
  2. Hocam keçi / geçi bizim kültürümüzde çok önemli bir yer iken neden türk takvimimizde keçi yoktur? Sanki bu takvimi atalarımız başka yerden mesela çinlilerden almış gibi geliyor bana?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keçi, tüm Türk boylarında önemli değildi. Kurt ve kar loparı da. Farklı Türk boyları farklı hayvanları benimsemiş ama hepsi aynı takvimi kullanmış. 12 hayvanlı takvim o coğrafyanın binlerce yıldır ortak takvimiydi diyebiliriz.

      Sil
  3. Hocam keşke birileri sizin gibi kültürümüzü hatırlasa. Her ırk kendi kültürünü korumayı becerirken biz kültürümüzü köylerden başka bir yerde görmüyoruz. Yavaş yavaş kaybediyoruz. Özellikle de Türkiye'de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef haklısınız. Biz de bodunumuz, töremiz için elimizden geleni yapıyoruz.

      Sil
  4. "etüz" sözü "element" anlamında nerede geçiyor? Bir de kaynakça gösterebilir misiniz ben de araştırmak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etüz: element. Turpan metinlerinde geçiyor. Mehmet Ölmez "et 'öz" diye okur. https://www.researchgate.net/publication/330322049_Kutadgu_Bilig_Dizinindeki_Bir_Kelime_Hakkinda_Etoz_'Vucut'_Uzerine adresindeki makalenin 79. sayfasında etöz (I) in 7. anlamına bakın.

      Sil
  5. Tekrardan merhaba,

    Bu takvime göre bugün(sizin cevap verdiğiniz ân da olabilir) hangi gün, hangi ay, hangi yıl, hangi hayvan, hangi 5 etüz döngüsü, hangi altmışıncı çağdayız? Bunu nasıl bileceğiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda yakın zamanlarıŋ hesablarını yaptım (4. sayfa). Meselâ bu yılıŋ başı 10 Şubat 2024 'e denk geliyor. Ejder (eski: lüi veya ulu) yılındayız. Etüz: ağaç (eski: ıgaç), renk: mavi (eski: kök). Bu yıl 13 ay olacak. Şu an ikinci (eski: ekinti) aydayız. Moŋgollar onyėdinci 60 yılıŋ içindeler (17*60=1020 yıl eder), yani onlar takvîmlerini MS 1000lerde başlattılar. Moŋgollar takvîmlerini Uygur Türklerinden aldı. Biz bu takvimi Moŋgollardan çok öŋce kullanıyorduk. Sovyet araştırmacı V. Şahmatov 1955'te şöyle yazmıştı: “Böyle bir kronoloji ilk olarak Orta Asya göçebeleri arasında MÖ birinci biŋ yılıŋ sonunda, baskın tarım biçimi olarak göçebe sığır yetiştiriciliğine geçişin tamamlandığı zaman ortaya çıktı". Yani biz bu takvimi eŋ az üç biŋ yıldır kullanıyoruz. Muhtemelen şu an 50den fazla 60 yıl geçirmiş olmalıyız. Kazaklarıŋ gök cisimleri hakkındaki bilgisinden bahs ėden 16. yüzyıl Rus seyyâhı A. I. Levşin: "Türkler, Avrupalınıŋ ceyb saatine baktığı gibi bakıyor gökyüzüne." dėmişti. Kalmık etnografı U. E. Erdniev, göçebeleriŋ bu özel bilgisi hakkında: “Kalmıklar saatleri bilmiyordu. Yılıŋ herhangi bir döneminiŋ güneşli günlerinde, güneş ışığınıŋ çadırıŋ hangi kısmına ve cismiŋ hangi kısmına düştüğü zamanı belirlediler.” dėmişti. Yėrleşik halklarıŋ bilmediği gėce navigasyon sanatı, yıldızlar arasında devâsâ gėce hareketlerini incelemek, eski Türkleriŋ askerî savaş sanatınıŋ ayrılmaz bir parçasıydı.

      Sil
  6. S.A. merhaba.
    Quran'da 13. ay Nesi' yasaklanmış aydır.
    Bundan bilginiz vardır inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğiniz birşeyi mi soruyorsunuz, bilmediğiniz birşeyi mi? İnşallah derken, sınav mı yapıyorsunuz?

      Sil
  7. SELAMÜN ALEYKÜM
    HOCAM İNTERNETTE YAPTIĞIM ARAŞTIRMALARDA (İSTİSNASIZ) "12 HAYVANLI TÜRÜK TAKVİMİ ŞEMSİ TAKVİMDİR" DİYE GEÇİYOR SİZ İSE KAMERİ DEMİŞSİNİZ AÇIKÇASI BİRAZ KAFAM KARIŞTI.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aleyküm Selam. Türk takviminde aylar kameridir (lunar); ayları ortalama 29 gündür. Kameri takvim olan Hicri takvimde de 6 tane 29 günlük, 6 tane 30 günlük ay olduğu için Miladi takvime göre her yıl, yılbaşı 11 gün öne gelir. Türk takviminde 2-3 yılda bir 13. ay eklendiği için (yukarıda 4 nolu sayfadaki tabloya bakın), 13. ayın eklendiği yıllarda yılbaşı ortalama 29 gün ileri atlar. Yani Hicri yıldaki gibi yılbaşı sürekli 11 gün geri gelmez; Türk takviminde 2-3 yıl geri gelir, sonra 13. ayın eklendiği yılda yılbaşı ileri atar. Böylelikle yılbaşının hep 24 Ocak - 3 Mart arasında kalması sağlanır. Türk takvimini güneş (şems) takvimine benzetmelerinin sebebi yılbaşının bu yöntemle belli bir tarih aralığına sabitlenmesi olabilir. Ama işleyiş ve aylar açısından Türk takvimi ay (kameri) takvimdir ve yılbaşı Yeni Ay'a göre hesaplanır.

      Sil
    2. TEŞEKKÜR EDERİM

      Sil