Günümüzde Noel veya yılbaşı ağaçlarını Türk mitolojisindeki Hayat Ağacı ile ilişkilendiren görüşler var ama Altay-Türk mitolojisindeki Hayat Ağacınıŋ Noel veya yılbaşı ağaçlarıyla hiçbir ilgisi yoktur.
Türk mitolojisinde farklı adlarda çok sayıda ağaç vardır: Hayat Ağacı, Göğün Direği, Bay-Kayıŋ, Dünya Ağacı, Gök-Ağaç, Bay-Terek, Ana ve Ata Ağaç, Demir-Ağaç (yėri göğü birleştirir), Kara-Çam, Demir-Kazık (Yakut Türklerine göre 8 köşeli dünyanıŋ ortasından Kutup Yıldızı'na kadar uzanır), Kutlu Ağaçlar (Ardıç, Elma, Kavak, Çam, ...). Bu ağaçlar Uygurlarıŋ Türeyiş Destanı, Oğuz Kağan Destanı, Kırgızlarıŋ Manas Destanı, Dede Korkut, Güney Sibirya'daki Abakan Tatarlarınıŋ Alplık Destanları, Yakut Türkleriniŋ Er-Sogotok Destanı, Moŋgollarıŋ Çiŋgiz-namesi, Toba Destanlarında geçmektedirler.
Yukarıdaki ağaçlar gibi Hayat ağacı da mitolojik bir ağaçtır ve oŋa Dünya veya Gök Ağacı da denir. Göğe kadar uzanan bir dağıŋ üzerinde bulunan, altına biŋ kişiniŋ sığabileceği büyüklükte devâsa bir "kayın" ağacıdır. Bir yanında ay, diğer yanında güneş bulunur. Yaprakları altundandır ve asla solmaz. Altay Türklerine göre 9 dallı, Abakan Tatarlarına göre 7 dallıdır. Sekiz gölgeli, dokuz köklüdür.
Kaynak: Prof. Dr. Bahaeddin Ögel, Türk Mitolojisi Cild: 1-2 (1290 sayfa), Türk Tarih Kurumu, 1993.(Bu kitapta yaklaşık 40 sayfada aŋlatılan bilgiyi size çok kısa özetlemeye çalıştım.)
peki ilk olarak hangi türk boyunda yada boyların da kayıt edilmiş hocam?
YanıtlaSilBu ağaçlar Uygurlarıŋ Türeyiş Destanı, Oğuz Kağan Destanı, Kırgızlarıŋ Manas Destanı, Dede Korkut, Güney Sibirya'daki Abakan Tatarlarınıŋ Alplık Destanları, Yakut Türkleriniŋ Er-Sogotok Destanı, Moŋgollarıŋ Çiŋgiz-namesi, Toba Destanlarında geçmiştir. Tarih vermek çok zor.
SilTürk geleneklerinde, mitlerinde Nardugan Toyu, Ayaz Ata, Kar Kızı var mıdır beyim?
YanıtlaSilEski Türk mitolojisinde Nardugan, Ayaz Ata, Kar kızı yok. Ay-Ata (Türklerin ilk atası), Ayaz Kagan (parlak gökyüzü) var.
Sil