30 Aralık 2014 Salı

Köl Tigin Yazıtı


Сергей Ефимович Малов'dan (1951)
Doğu yüzü:
 
 
 
 

Güney yüzü:
 


Kuzey yüzü
 

8 yorum:

  1. Yazıtların özgün kök Türükçe halleri için çok teşekkür ederiz. Okumak için özgün Kök Türükçe tam metinlerini bulmak zor oluyordu. Bu metinleri okumak gerçekten büyük zevk. Her ne kadar tam olarak doğru okuyamasakda. Okuması gerçekten zor ve bir o kadar da zevkli. Yeterli Türkçe eğitimim ve bilgim yok. Buna rağmen okuyunca Türk dilinin evrimini, buraya kadar gelirken nasıl bir evrim geçirdiğini ve hatta yazıtlardan önce ki daha eski çağlarda Türkçenin nasıl olduğunu insan anlayabiliyor. Bu gördüğümü zannettiğim evrimi konuyu uzatmamak için başka bir zaman da özetle yazmak isterim. Kök Türükçe okurken insanların sürekli ne okuyorsun, Çince mi, bunu öğrenmekteki amacın ne, bu dili konuşanlar var mı, bu ne yapacaksın gibi anlamsız sorular insanın canını sıkıyor.

    YanıtlaSil
  2. Köl Tİgin Yazıtı Güney Yüzü 13. Dizenin Sonunda Bu Bitig Bitigme Atısı Yolug Tigin Olması Gerekiyor. Ancak Yolug Tigin Derken Yolug Yazıyor Ama Tigin Yazmıyor. (Sadece "Et" Damgası Var.)

    YanıtlaSil
  3. Hocam, Gazi Üniversitesi'nin bahçesindeki kopya için ne diyorsunuz? Niye bu kadar yazım yanlışı var ve neden yazıt ters yazıyor? (Yukarıdan aşağı) Ama aşağıdan yukarı olması gerekmiyor muydu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gazi Üniversitesindeki yazıtları görmedim, yazım yanlışı olup olmadığını bilmiyorum. Ama Bengü taşlarda yazılar bazen aşağıdan yukarıya, bazen yukarıdan aşağıya. Bununla ilgili detaylı bir çalışma yapmıştım: https://tamga.ktu.edu.tr/2022/09/begu-taslarda-satrlar-dizilim-yoleri.html

      Sil
  4. https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.msxlabs.org%2Fforum%2Fedebiyat%2F9286-orhun-yazitlari-orhun-abideleri-gokturk-yazitlari-2.html&psig=AOvVaw0aAsAbtzRuaiotu1A_xK3J&ust=1726759558481000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBcQjhxqGAoTCKCyuuPmzIgDFQAAAAAdAAAAABCmAQ

    Bu adreste

    YanıtlaSil