Esselamün aleyküm, Allah’ıŋ rahmeti ve berekti sizin üzerinize olsun. Değerli hocam, merak ettiğim bir konuda sizden bilgi almak istiyorum. Atalarımız Müslüman olduktan sonra nasıl şehadet ettiler ve Eski Türkler nasıl şehadet ederlerdi? Ayrıca Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şehadet'in eski Türkçesi nasıl olurdu? Eyvallah.
Hocam sayfanız gerçekten çok güzel. Kısa bir sorum var idi. Örneğin MÜSLÜM kelimesini Göktürkçe abecesine dönüştürmeye çalışınca farklı programlar farklı çeviriler yapıyor. Burada hangisini esas almalıyız? Esenlikler...
Çok beğendim. Merak ettiğim bu söyleyiş önerileri eskiden kullanılmış olan söyleyişler midir? Eski yazılı örnekleri var mıdır? Yoksa eski sözcük biçimleri ve eski sözcükler ile bugün türetilmiş söyleyişler midir? Eğer eski yazılı örnekleri varsa yukardaki görselde paylaşılırsa daha özgüvenle kullanabiliriz.
Merhaba. Bunlar, o zamanın konuşma mantığıyla bugün geliştirilmiş önerilerdir. Mantık o döneme aid olduğu için belki de aynıları veya benzerleri söylemde kullanılmış olabilir. Bu söylemler edebi yazıtlarda geçecek söylemler değil, iki kişi arasında konuşmada geçebilecek söylemler. Ama Ey, öy bozkırda sıkça kullanılan bir selamlaşma.
Esselamün aleyküm, Allah’ıŋ rahmeti ve berekti sizin üzerinize olsun.
YanıtlaSilDeğerli hocam, merak ettiğim bir konuda sizden bilgi almak istiyorum. Atalarımız Müslüman olduktan sonra nasıl şehadet ettiler ve Eski Türkler nasıl şehadet ederlerdi? Ayrıca Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şehadet'in eski Türkçesi nasıl olurdu? Eyvallah.
Besmele, Allah'a öğgü ve diğerleri arı Türkçe ile Kutadgu Bilid'de: http://www.tamga.org/2021/11/kutadgu-biligden-sevdigim-beytler.html
SilHocam sayfanız gerçekten çok güzel. Kısa bir sorum var idi. Örneğin MÜSLÜM kelimesini Göktürkçe abecesine dönüştürmeye çalışınca farklı programlar farklı çeviriler yapıyor. Burada hangisini esas almalıyız? Esenlikler...
YanıtlaSilMerhaba. Müslüm = 𐰢𐰇𐰾𐰠𐰢 . Sağdan sola m + ü + s + l + m . İlk hecede ü olduğu için ikinci hecedeki ü düşer.
SilSağ olun, Araklı'dan selamlar hocam.
SilAleyküm selam. Yakınmışız.
SilÇok beğendim. Merak ettiğim bu söyleyiş önerileri eskiden kullanılmış olan söyleyişler midir? Eski yazılı örnekleri var mıdır? Yoksa eski sözcük biçimleri ve eski sözcükler ile bugün türetilmiş söyleyişler midir? Eğer eski yazılı örnekleri varsa yukardaki görselde paylaşılırsa daha özgüvenle kullanabiliriz.
YanıtlaSilMerhaba. Bunlar, o zamanın konuşma mantığıyla bugün geliştirilmiş önerilerdir. Mantık o döneme aid olduğu için belki de aynıları veya benzerleri söylemde kullanılmış olabilir. Bu söylemler edebi yazıtlarda geçecek söylemler değil, iki kişi arasında konuşmada geçebilecek söylemler. Ama Ey, öy bozkırda sıkça kullanılan bir selamlaşma.
Sil